Cukier trzcinowy – trzcinowy czy buraczany?
Czy można odróżnić w tabeli warzyw korzeniowych cukier trzcinowy od buraczanego, gdyby nie ten trzcinowy? Z reguły trzcinowy jest droższy od buraczanego. Cukier trzcinowy ma znacznie lepszy smak i aromat niż zwykły. Melasa buraczana ma swoje korzystne właściwości, ale cukier trzcinowy może zawierać również produkty, które nie nadają się do spożycia przez ludzi (popiół z kości, złom rybny). W związku z tym zalicza się je do cukru trzcinowego. Jakie są zalety cukru trzcinowego i dlaczego powinieneś go używać zamiast cukru białego lub brązowego? Oto krótkie zestawienie wszystkiego, co musisz wiedzieć. Zalecamy, abyś przeczytał go dokładnie!
Cukier trzcinowy ‒ co to?
Cukier trzcinowy, jak sama nazwa wskazuje, produkowany jest z trzciny cukrowej. Jest to cukier nierafinowany, co oznacza, że nie został oczyszczony – w momencie produkcji nie została wyeliminowana melasa trzcinowa. Cukier ma delikatny, nieco karmelowy smak i złoto-brązowy kolor, który można przypisać melasie, oraz lepką, lekko kleistą konsystencję.
Cukier trzcinowy jest przetwarzany w podobny sposób jak cukier biały, ale jest zdrowszy. Przede wszystkim, w przeciwieństwie do cukru białego, który zawiera tylko sacharozę, cukier trzcinowy zawiera również żelazo, potas, magnez, wapń, czy witaminy z grupy B. Choć ilości te są stosunkowo niewielkie, to podnoszą walory zdrowotne cukru.
Dlaczego należy unikać cukrów białych i brązowych?
W sklepach stacjonarnych i internetowych możemy kupić również cukry białe, brązowe oraz cukier trzcinowy, dlatego przyjrzyjmy się im bliżej.
Podsumowanie:
Cukier trzcinowy jest często wykorzystywany w kuchni, ale można go również znaleźć w sklepach stacjonarnych i internetowych. Można znaleźć cukier trzcinowy nierafinowany, który jest produkowany z trzciny cukrowej i uważany za najzdrowszy. Cukier biały produkowany z buraków nazywany jest białą śmiercią. Następny w kolejności jest cukier brązowy (często nazywany cukrem trzcinowym); wiele osób kupuje go, wierząc, że jest to cukier trzcinowy. Brązowy syrop na bazie buraków to rafinowany cukier buraczany, który został sztucznie zabarwiony barwnikiem karmelowym.