Nalewki można przygotowywać tak naprawdę przez cały rok. To, co się zmienia, to owoce, ale właśnie dzięki nim wśród naszych trunków panuje taka różnorodność smaków i aromatów. Warto w każdym okresie wykorzystać to, co można zerwać prosto z krzaczka, ale nie tylko.

Jakie owoce dominują w danym miesiącu? Rozpiska poniżej:

Styczeń: pomarańcze, mandarynki, jabłka, suszone śliwki

Luty: pomarańcze, jabłka, grejpfruty, gruszki

Marzec: jabłka, ananasy, pomarańcze

Kwiecień: rabarbar, jabłka, gruszki

Maj: rabarbar, truskawki,

Czerwiec: truskawki, morele, czereśnie, wiśnie

Lipiec: jagody, nektarynki, brzoskwinie, maliny

Sierpień: śliwki, agrest, poziomki, porzeczki

Wrzesień: śliwki, pigwa, jeżyny, żurawina

Październik: gruszki, jabłka, winogrona

Listopad: jabłka, grejpfruty

Grudzień: pomarańcze, mandarynki, kiwi