Nalewki można przygotowywać tak naprawdę przez cały rok. To, co się zmienia, to owoce, ale właśnie dzięki nim wśród naszych trunków panuje taka różnorodność smaków i aromatów. Warto w każdym okresie wykorzystać to, co można zerwać prosto z krzaczka, ale nie tylko.
Jakie owoce dominują w danym miesiącu? Rozpiska poniżej:
Styczeń: pomarańcze, mandarynki, jabłka, suszone śliwki
Luty: pomarańcze, jabłka, grejpfruty, gruszki
Marzec: jabłka, ananasy, pomarańcze
Kwiecień: rabarbar, jabłka, gruszki
Maj: rabarbar, truskawki,
Czerwiec: truskawki, morele, czereśnie, wiśnie
Lipiec: jagody, nektarynki, brzoskwinie, maliny
Sierpień: śliwki, agrest, poziomki, porzeczki
Wrzesień: śliwki, pigwa, jeżyny, żurawina
Październik: gruszki, jabłka, winogrona
Listopad: jabłka, grejpfruty
Grudzień: pomarańcze, mandarynki, kiwi