Są świeże, nie zawierają ulepszaczy smaku czy szkodliwych, sztucznych związków chemicznych poprawiających ich kolor czy trwałość. Domowe wyroby są zdrowe i smaczne. Nie dziwi zatem, że rośnie liczba osób, które decydują się w zaciszu swojego domu wyrabiać domowe nalewki, dżemy, soki, wędliny czy sery. Domowa produkcja produktów spożywczych staje się coraz popularniejszym hobby.
Serowarstwo
Jednym z coraz popularniejszych produktów wytwarzanych domowym sposobem są sery. W zasadzie do stworzenia takiego sera potrzebne jest mleko (prawdziwe nie odtłuszczone mleko 0%, bo z niego ser nie powstanie), przyda się także chusta serowarska bawełniana lub forma serowarska, aby nadać odpowiedni kształt serom i w zasadzie to wszystko, co jest konieczne, aby powstał twaróg. Osoby, które chcą stworzyć sery podpuszkowe muszą się jeszcze uzbroić w enzym – podpuszkę, która wyzwoli właściwe procesy serotwórcze. W takiej produkcji także przydatna może okazać się – chusta serowarska.
Domowa szynka
Innym przykładem coraz modniejszej produkcji jest wyrób domowych szynek i kiełbas. W tym przypadku należy także dysponować świeżym produktem żywnościowym, jakim w tym przypadku jest schab, szynka, ewentualnie polędwica. Pierwszym etapem tworzenia tego typu wyrobów będzie marynowanie mięsa. Musi ono zostać marynowane z przyprawami, aby nabrało odpowiedniego smaku. Następnie do wytworzenia szynki można skorzystać z dwóch metod, albo włożyć mięso do szynkowaru, albo obwiązać mięso sznurkiem i zawiesić na hakach nad paleniskiem, tak by szynka wędziła się w dymie.
Dżemy i powidła
Kolejnym coraz modniejszym wyrobem są domowe dżemy i powidła. Nowoczesne panie domu oraz panowie zafascynowani własnoręcznym wyrobem produktów żywnościowych odkopują dawne przepisy mam i babć i według nich przygotowują przetwory z owoców, ale nie tylko. Dżem można przecież zrobić także z zielonych pomidorów czy dni. Każdy dżem przygotowany domowym sposobem będzie miał o wiele bardziej mięsistą konsystencję oraz intensywniejszy smak i zapach.