Drożdże znane i dostępne są w sklepach nie od dziś. Wykorzystuje się je głównie w trakcie pieczenia, wyrobu pizzy, ale mają one zastosowanie również przy warzeniu piwa i produkcji innych mocniejszych trunków, co też swoją drogą staje się coraz bardziej popularne (a bez drożdży jest niemożliwe).

Warto więc wiedzieć jakie drożdże do konkretnych działań wybrać, ponieważ jest ich trochę do wyboru na rynku i różnią się one między sobą – na przykład szybkością działania czy aromatami. Dzięki drożdżom gorzelniczym dochodzi do fermentacji i dzięki ich właściwościom możemy śmiało w domowym zaciszu przygotować trunki o wyższej zawartości alkoholu. Jednak zanim przystąpi się do dodania drożdży, warto wybrać te odpowiednie, dedykowane konkretnym alkoholom i wiedzieć w jakiej ilości i w którym momencie należy je dodać. Dogłębna lektura przygotowania alkoholu jest więc kwestią podstawową. Wystarczy czasami niewielki błąd, aby drożdże zaczęły się zachowywać inaczej, niż cały proces przewiduje.

Pierwszy rodzaj drożdży to drożdże do cukrówki. Są one mocne i powinny dać radę ze sporym stężeniem cukru. Jeszcze szybciej działają drożdże turbo, które wykorzystywane są coraz częściej. Do nastawów cukrowych dobre są drożdże Puriferm Moskva czy Alcotec 48 Turbo Pure. Istotne jest, aby w jak najkrótszym czasie uzyskać jak najlepszą wydajność z możliwych.

Jeżeli chcemy przygotować samodzielnie whisky czy wódkę zbożową, to należy sięgnąć po drożdże dedykowane zacierom zbożowym. Przy tych alkoholach ważny jest odpowiedni smak, aromat, dlatego tu nie warto się nastawiać na szybkie działanie. Dodatkowo w przypadku tych drożdży należy wykonać zacieranie śruty. Drożdże, które warto wybrać do tego rodzaju trunków to na przykład Alcotec Vodka, Alcotec Rum.

Drożdże pełne witamin i aromatów dedykowane są nastawom owocowym. Idealnie sprawdzą się do przygotowania wódek smakowych czy śliwowic. W tym przypadku również należy zwrócić szczególną uwagę na smak, a nie na okres fermentacji – drożdże pracują dość powoli. Warto wykorzystać tu między innymi drożdże Alcotec Fruit.

Author