Kiedyś granatu używałam tylko do ciasta „leśny mech”. Posypywałam, dekorowałam, ale nic poza tym. Nawet nie wiedziałam, jak granat spożytkować. Aż tu nagle pomyślałam – nalewka i udało się! Smak niesamowity, a przepis prosty, dla każdego, nawet początkującego w dziedzinie tworzenia trunków.

Na 500 ml nalewki będą potrzebne dwa granaty. Należy wyłuskać pestki, ale bez białych błonek. Następnie zalewamy je w 140 ml wody i w 200 ml spirytusu. Tak przygotowaną zalewę należy odstawić na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie należy dodać cukier. Ilość zależy od naszych preferencji smakowych, ale zaleca się raczej nie więcej, jak 4 łyżki na taką ilość. Cukier można najpierw rozpuścić w wodzie, potem dolać do zalewy. Dodać warto również 2 łyżki soku z cytryny. Po około 5 dniach można nalewkę przefiltrować (np. przez chusteczkę), przelać do butelki (lub butelek) i spożywać.

Author