Borówki

O pochodzenie borówki (kuzynki naszej czarnej jagody) wciąż toczą się spory. Najbardziej prawdopodobne jest, że pochodzi z Ameryki Południowej, ale plantacje borówki wysokiej rozrzucone są już dziś po całym świecie. Największym producentem tych jagód są jednak  Stany Zjednoczone (gdzie bardzo rozwinięty jest również rynek przetwórstwa tego owocu). Europa wciąż jeszcze traktuje borówkę jako owoc deserowy i spożywa głównie na surowo.

Ciekawostką jest jednak to, że największe plantacje europejskie znajdują się właśnie w Polsce, a nasze owoce eksportowane są do wielu sąsiednich krajów. Ciemnopurpurowy owoc borówki, o słodkim smaku, cieszy się największym uznaniem wśród Niemców, Holendrów i Skandynawów, ale i u nas staje się coraz bardziej popularny (chociaż borówka wciąż traktowana jest w Polsce jako owoc ekskluzywny). Wielka szkoda, bo jej zalety odżywcze są ogromne.

Borówka amerykańska zawsze była i jest uważana za owoc bardzo smaczny, a przy tym niezwykle zdrowy, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Korzyści spożywania jej owoców są zadziwiające. Borówka m.in. zapobiega rakowi, obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na nasz wzrok. Owoce bogate są w mikro- i makroelementy, a w szczególności w wapń fosfor i potas.

Nad borówką prowadzono wiele badań naukowych, które pokazały, że zawiera ona też znaczne ilości związków antyoksydacyjnych. Są to substancje chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników wpływających na rozwój, np. chorób nowotworowych.

Kolejną ich cechą jest to, że zawierają również wiele substancji biologicznie czynnych oraz enzymów obniżających poziom cholesterolu. Tak więc borówki, dzięki swoim właściwościom, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobom krążenia.

Nasze owoce oznaczone są następującą etykietą: