Bardzo polubiłam cydr, od kiedy w ogóle poznałam ten trunek. Domowy jednak różni się trochę od tego kupionego w sklepie. Ja na swój mam przepis i robię go dość regularnie, choć chyba najbardziej intensywnie przed zimą.

Przygotowanie cydru jest dość proste. Wystarczy kupić 15kg słodkich i kwaśnych jabłek, drożdże oraz pożywkę dla drożdży. Jabłka należy pokroić, wycisnąć z nich w sokowirówce sok i przelać do dużego baniaka (może być ten, w którym przygotowuje się wino). Do soku dodajemy drożdże i pożywkę i czekamy dwa tygodnie, aby go zlać z osadu, bez zasysania drożdży. Należy pamiętać, aby w czasie fermentacji zachować temperaturę w granicach 20-24 stopni Celsjusza. Do butelek przelewamy cydr po kolejnych 3 tygodniach, w trakcie których powinien on znajdować się w chłodnym miejscu. Cydr po przelaniu do butelek jest gotowy do spożycia.

Author