Pierwsze piwo zrobiłam z myślą o mężu. Ja preferuję słodsze trunki, no ale pomyślałam sobie – wyzwanie! Czemu nie? Może i ja się bardziej do piwa przekonam. Tak też się stało a przepis na domowej roboty piwo zamieszczam poniżej.

Potrzebny będzie na pewno sporej ilości garnek – ok. 40 litrów. Należy się zaopatrzyć w cedzak, rurkę fermentacyjną, butelki, kapsle, chmiel, słód, drożdże. Są teraz sklepy dedykowane piwowarom domowym i tam można od razu zakupić cały sprzęt do warzenia piwa.

Na początku należy zająć się zacieraniem słodu. Wsypuje się go do garnka, zalewa wodą i podgrzewa do temperatury 60 stopni. Temperaturę podwyższa się po 30 minutach do 70 stopni, po kolejnych 30 minutach do 78 stopni i po 10 minutach kończy się cały proces. Następnie należy oddzielić syrop od młóta. Można to zrobić przy pomocy cedzaka. Kolejnym etapem jest warzenie piwa. Należy je podgrzewać około godzinę i w tym czasie dodać chmiel – na początku i na końcu. Gdy piwo się schłodzi należy dodać suche drożdże. Po około tygodniu można rozlać piwo do czystych butelek, które następnie się kapsluje. Ważne jest, aby zostawić u góry w butelce troszkę miejsca, a nie zalewać do pełna. Piwo najlepiej smakuje po in. 2 miesiącach leżakowania.

Author