Półki sklepów pełne są soków i nektarów najróżniejszych producentów. Te jednak zawierają konserwanty i dodatki, które nie najlepiej mogą wpływać na nasze zdrowie. Dlaczego nie robić soków na własną rękę? Przecież żyjemy coraz szybciej i coraz intensywniej. Ta maksyma zdążyła się już nam znudzić, ale nie zmienia to faktu, że to prawda. Zwłaszcza, że mamy coraz mniej czasu, żeby zadbać o siebie. Z pomocą przychodzi nam na szczęście nowoczesna technologia. Z pomocą coraz to nowszych urządzeń kuchennych znacznie łatwiej jest przygotować smaczne i pożywne posiłki. Coraz mniej kuchennych czynności wykonuje się ręcznie. To nie tylko przyspiesza proces gotowania, ale co najważniejsze – jest znacznie bardziej higieniczne. Za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wykonasz smaczne i zdrowe napoje
Sokowirówka czy wyciskarka? Różnice!
Zanim udasz się do sklepu z zamiarem zakupu dowolnego urządzenia do robienia soków, zastanów się, które będzie dla siebie najbardziej odpowiednie. Do wyboru mamy spomiędzy sokowirówek lub wyciskarek. Sokowirówka pracuje szybciej, ale jest znacznie mniej dokładna. Wyciskarki są droższe niż sokowirówki, pracują dłużej, ale pozwalają nam cieszyć się większą ilością soku z tej samej porcji owoców. Zatem pod uwagę musimy wziąć nie tylko zawartość naszego portfela. To również częstotliwość z jaką będziemy robić soki, ile owoców lub warzyw mamy do dyspozycji, ile czasu mamy na to wszystko czasu.
Niezależnie od tego, które urządzenie wybierzemy, jest kilka cech wspólnych, które powinny zaważyć o wyborze dobrego urządzenia. Szukamy urządzenia, które posłuży Ci przez lata, będzie proste i bezpieczne w obsłudze. Standardem jest już zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz przed uruchomieniem bez pokrywy (ściany całe w soku należą już do przeszłości albo scen z seriali komediowych)
Owocowe czy warzywne? Twoja działka!
Przy wyborze składników do Twoich soków kieruj się Twoimi preferencjami. Nie bój się też eksperymentować. Niezależnie od tego czy będziesz robić soki jedno czy wieloowocowe albo warzywne, polecamy Ci kierować się jedną i tylko jedną zasadą. Wybieraj produkty sezonowe, najświeższe, te które dojrzewały w pełnym słońcu na świeżym powietrzu. Dzięki temu twoje napoje będą bogate w jak najwięcej cennych dla zdrowia składników. Pamiętaj, aby używać do soków miękkiej wody, może być kranowa, ale najlepiej przefiltrowana. Gotowanej, ale twardej nie polecamy.
Pyszny i energetyczny sok na zimę
Składniki: 3 jabłka, 4 kiwi, 4 pomarańcze, grapefruit, 3 marchwki, kilka liści mięty
Wszystkie owoce dokładnie umyj. Obierz cytrusy i kiwi. Jabłka pokrój, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj (pod skórką znajduje się najwięcej wartościowych witamin). Marchew umyj za pomocą zmywaka, ale również nie obieraj. Wszystkie owoce wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki. Liście mięty dodać wedle uznania – dodadzą one nieco świeżości. Pyszny i energetyczny sok jest gotowy
To tylko przykładowy przepis na sok owocowy. Jest ich mnóstwo w książkach kucharskich, na stronach z przepisami lub forach internetowych. Zachęcamy do poszukiwań i eksperymentów!