Wiosna to taka pora roku, kiedy najczęściej czujemy przypływ energii i mamy ochotę coś zmienić w swoim dotychczasowym stylu życia. O ile zimą hibernujemy i być może towarzyszy nam senna aura- wiosną budzimy się do życia, mamy szansę stać się bardziej aktywni, ale też jest to świetny moment na to, aby wziąć pod lupę swój dotychczasowy sposób odżywiania się. Pamiętajmy bowiem o tym, że odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie, a także na nasz wygląd fizyczny. A kto z nas nie chciałby zrzucić kilka zbędnych kilogramów po zimie?
W sezonie postawmy na to, co świeże
Ogromną zaletą początku sezonu jest to, że od teraz będzie nam już coraz łatwiej o świeże warzywa i owoce. Dlatego też tym bardziej powinniśmy dbać o to, aby nasza dieta na wiosnę obfitowała właśnie w takie produkty, oczywiście w zależności od tego, co aktualnie pojawia się w naszych warzywnikach. Warto bowiem wspomnieć o tym, że warzywa i owoce są ogromnym źródłem witamin i ważnych dla naszego organizmu minerałów, ale też co istotne- są to produkty lekkostrawne, które pobudzają nasz układ pokarmowy. Dodatkowo, są to też propozycje produktów niskokalorycznych, które powinny się znaleźć w każdej diecie niezależnie od pory roku, ale oczywiście w sezonie będą one zdecydowanie najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Zwracajmy większą uwagę na kaloryczność potraw
Zimą być może ciągnie nas do bardziej kalorycznych i sycących potraw, które też mają za zadanie nas rozgrzać. Dlatego też wiosną, kiedy mamy znacznie więcej okazji do aktywności fizycznej- powinniśmy zrezygnować z potraw, które długo się trawią, są ciężkie i mogą powodować ospałość i ociężałość naszego organizmu. Dieta na wiosnę to doskonały czas na spróbowanie owsianki z owocami lub też szybkich, lekkich i dodających organizmowi koktajli zarówno z warzyw, owoców, przetworów mlecznych jak i bakalii.
Czego jeszcze warto unikać na wiosnę?
Chcąc zrzucić kilka zbędnych kilogramów możemy zacząć liczyć kalorie, prościej jednak na start przyjrzeć się temu, co zjadaliśmy w ciągu dnia do tej pory i wyeliminować lub ograniczyć białe pieczywo, dania kuchni fast food, dania smażone w głębokich tłuszczu czy też puste kalorie w postaci słodyczy. Nieocenionym wsparciem w diecie redukcyjnej może być pomoc dietetyka. Dobrych fachowców, którzy pomogą nam ułożyć dopasowany do nas jadłospis można znaleźć na projektzdrowie.info.
Tak naprawdę, nawet niewielka zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych może przynieść rewelacyjne rezultaty. Może to być na przykład przestrzeganie jedzenia regularnych, ale mniejszych posiłków w ciągu dnia. Może to być również samokontrola w kwestii podjadania pomiędzy posiłkami lub też wieczorem, bezpośrednio przed snem. Dobrym nawykiem może być też picie napojów niesłodzonych i nieużywanie cukru do kawy czy herbaty. Wiosna to czas, kiedy mamy zazwyczaj w sobie sporo motywacji- można więc podjąć takie wyzwanie, które pomoże nam zmienić coś w sobie na lepsze.