Przez lata przywykliśmy do tego, że gdy tylko pojawiają się jakieś niepokojące objawy w naszym organizmie, sięgamy po tabletki. Tymczasem na wiele codziennych problemów można zaradzić dzięki pochodzącym z naszych ogródków, lasów i łąk ziołom i owocom. Często tabletki, które połykamy chcąc zaradzić naszym problemom są przygotowywane na bazie tych samych składników, które mamy pod ręką. Być może zamiast sięgać po środki farmakologiczne lepiej i oszczędniej będzie poznać właściwości owoców i ziół, które mamy pod ręką i nim udamy się do Apteki, wyjść na spacer i znaleźć to czego potrzebujemy. Oczywiście należy pamiętać, że wszelkie rośliny, których chcemy użyć w naszej terapii powinny rosnąć z dala od dróg, gdzie mogą osadzić się na nich związki ołowiu pochodzące ze spalin.

 

Maliny – te pyszne czerwone owoce kryją w sobie bogactwo minerałów i witamin. Są doskonałym źródłem witaminy „C”, „A”, „K”, „B6”, „B1” i „B2”, „E” oraz magnezu, potasu i żelaza. Mają właściwości napotne, dzięki czemu pomagają obniżyć temperaturę ciała. To szczególnie pomocne w stanach gorączkowych przy przeziębieniu czy grypie. Warto korzystać z tych właściwości malin również latem – dzięki nim ochłodzimy gorące, nagrzane słońcem ciało. Napar z liści malin działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i ściągająco. Zawarte w nich garbniki nie pozwalają na rozwijanie się bakterii jelitowych, dzięki temu maliny są skutecznym sposobem na biegunkę. Maliny powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich macicy, dlatego mogą być pomocne przy bólach miesiączkowych. Badania wykazały także, że obecne w malinach kwasu ferulowy i beta-sitosterol mają właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych – zarówno nowotworów łagodnych, jak i złośliwych.

 

Czosnek – to naturalny antybiotyk, który zapobiega infekcjom układu oddechowego oraz je zwalcza. Jego częste spożywanie może być zatem traktowane jako forma dbania o odporność organizmu. Ma jednak właściwości obniżające ciśnienie, dlatego osoby o niskim ciśnieniu muszą stosować go z umiarem. Jednak w naturze jest szereg innych składników, które pozytywnie wpływają na odporność. Zostały one szerzej opisane tutaj – jak wzmocnić organizm? https://superflavon.eu/odpornosc Właściwości obniżające ciśnienie krwi, rozszerzające naczynia krwionośne to dobry, naturalny sposób na obniżenie ciśnienia dla wysokociśnieniowców. Czosnek ma też właściwości przeciwzakrzepowe, co czyni go naturalną forma zapobiegania zawałom i udarom. Czosnek poprawia pracę jelit i przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci. Dlatego świetnie sprawdza się jako sposób na zapobieganie wzdęciom. Czosnek ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki temu stanowi skuteczną broń w walce z pasożytami układu pokarmowego, takimi jak owsiki czy tasiemiec.

 

Imbir – zawiera substancje przeciwzapalne, dlatego jest nieocenioną pomocą w leczeniu przeziębienia, a także w bólach stawów i mięśni. Poprawia ukrwienie mózgu zwiększający tym samym koncentrację. Ma działanie odkażające i odświeżające, ssanie plastra imbiru sprawi, że będziemy mieć przyjemny zapach w ustach. Wyleczy także zapalenie jamy ustnej.

Author